Mostantól mindenki számára elérhetők a Waymo robotaxik

2024. June 25. by Bíró Gábor

A Waymo robotaxik mostantól minden felhasználó számára elérhetők San Franciscóban, kibővítve a korábban korlátozott számú utas számára elérhető önvezető taxi szolgáltatást.

Olcsóbb Nvidia H100 alternatíva az Inteltől

2024. June 24. by Bíró Gábor

Az Intel új Gaudi 3 AI gyorsítója ígéretes költséghatékony alternatívát jelent az Nvidia H100-hoz képest. Az Intel a Gaudi 3-as processzorokból álló alaplapját jelentősen alacsonyabb áron kínálja, miközben a mesterséges intelligencia (AI) munkaterhelésekben jobb teljesítményt állít magáról, így komoly versenytársat állítva az Nvidia domináns pozíciójának.

Anthropic Bemutatja a Claude 3.5 Sonnet AI Modelljét

2024. June 21. by Bíró Gábor

Az Anthropic új mesterséges intelligencia modellje, a Claude 3.5 Sonnet, új ipari mércéket állít fel a gondolkodás, tudás és kódolási képességek terén. Az elődjénél kétszer gyorsabb modell kiemelkedik a bonyolult feladatokban, és az új Artifacts funkcióval javítja az együttműködést.

BYD bemutatta a 2092 kilométeres hatótávú hibridet

2024. June 09. by Bíró Gábor

A kínai autógyártó, a Warren Buffett által támogatott BYD, két új plug-in hibrid szedánt, a Qin L és a Seal 06 modellt mutatta be, amelyek lenyűgöző, több mint 1300 mérföldes (2092 km) hatótávval büszkélkedhetnek egyetlen tank üzemanyaggal és teljesen feltöltött akkumulátorral. Ez a figyelemre méltó teljesítmény új mércét állít az autóiparban, és versenyképes helyzetbe hozza a BYD-t az olyan nagy játékosokkal szemben, mint a Volkswagen és a Toyota a kínai piacon.

STMicroelectronics új mikrochip-üzeme Szicíliában

2024. June 09. by Bíró Gábor

Az Európai Unió jóváhagyta az olasz kormány 2 milliárd eurós támogatását az STMicroelectronics számára egy 5 milliárd eurós mikrochip-üzem felépítéséhez Cataniában, Szicília szigetén. Ez a beruházás az EU azon stratégiájának része, hogy csökkentse az ázsiai importtól való függőséget, és megerősítse a félvezető ellátási láncát.

Ilya Sutskever, az OpenAI társalapítója és vezető kutatója távozik a vállalattól

2024. May 15. by Bíró Gábor

Ilya Sutskever, az OpenAI társalapítója és vezető kutatója bejelentette, hogy távozik a vállalattól. Ez a hír egy viharos időszakot követ az OpenAI-nál, beleértve egy sikertelen kísérletet Sam Altman vezérigazgató eltávolítására. Sutskever távozása jelentős pillanat a mesterséges intelligencia kutatással foglalkozó szervezet számára, tekintettel kulcsszerepére annak alapításában és fejlesztésében.

Multimodális GPT-4o

2024. May 14. by Bíró Gábor

Az OpenAI,nemrégiben mutatta be legújabb nyelvi modelljét, a GPT-4o-t. A GPT-4o, amelynek a neve az "omni" szóból származik (omnivorous - mindenevő), jelentős előrelépést jelent a mesterséges intelligencia területén, mivel képes kezelni a szöveget, a beszédet és a videót is. Ez a multimodális megközelítés új lehetőségeket nyit a fejlesztők és a felhasználók számára egyaránt, és tovább erősíti az OpenAI pozícióját a mesterséges intelligencia élvonalában.

Az OpenAI megállapodott a Stack Overflow-val

2024. May 07. by Bíró Gábor

Az OpenAI és a Stack Overflow bejelentették partnerségüket, hogy a közösség műszaki tudásának beépítésével javítsák az AI-modellek képességeit. Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy az OpenAI hozzáférjen a Stack Overflow API-jához, ami megbízható adatbázist kínál az AI fejlesztéséhez, illetve segít a modellek teljesítményének javításában, különösen a programozási és műszaki kérdésekben.