A Softbank szeretne meghatározóvá válni az AI áramkörök gyártásában

2024. February 19. by Bíró Gábor

A mesterséges intelligencia AI chip piacának exponenciális növekedése új kihívásokat és lehetőségeket teremt a befektetők és technológiai vállalatok számára. A SoftBank, mint befektetési óriás, stratégiai átrendeződésen megy keresztül, aminek középpontjában az AI áll, és ahhoz kapcsolódva az Arm chip tervező cég által kínált potenciál kiaknázása.

Masayoshi Son az AI felé Forrás: Bloomberg
Masayoshi Son az AI felé Forrás: Bloomberg

A SoftBank, Masayoshi Son vezetésével átrendeződésen megy keresztül, ahol az AI, különösen a generatív AI -ban lévő potenciálok kiaknázása az elsődleges. Ezen belül az Arm chip tervező cég kiemelt szerepet kap, amelyet a SoftBank az AI fejlesztések központi elemének pozicionál, hangsúlyozva a cég AI-kapcsolatos vállalatokkal való szinergiáit. Ez a lépés összhangban van a piaci trendekkel, ahol az AI technológiák, mint a ChatGPT, forradalmasítják a számítástechnikát és új kihívások elé állítják a chipgyártókat.

Az Nvidia az AI chip piacának dominanciájával és az AI fejlesztések széles körének támogatásával vált a szektor vezetőjévé. A vállalat az AI forradalom kezdeti szakaszában ismerte fel a trend jelentőségét, aminek eredményeként a piac több mint 70%-át uralja, és a fejlesztők elsődleges választása lett az AI alkalmazások, mint például a ChatGPT, készítéséhez. Az Nvidia előnye részben az ő általuk kifejlesztett CUDA (Compute Unified Device Architecture) nyelven alapszik, amely lehetővé teszi a központi feldolgozó egységek (CPU-k) és a grafikus feldolgozó egységek (GPU-k) együttműködését, így hatékonyan támogatva a gépi tanulás, a nagy adatmennyiségű analitika és a számítógépes látás területeit. Az Nvidia által kifejlesztett hardver és szoftver ökoszisztéma egyedülálló, és jelenleg több mint négy millió fejlesztőt vonz, ami tovább erősíti a vállalat piaci helyzetét. Az AI chip piacának előrejelzései szerint az Nvidia továbbra is meghatározó szereplő marad, amit a H100 Tensor Core GPU-k iránti magas kereslet is alátámaszt

Az Nvidia versenytársai, mint az AMD és az Intel, igyekeznek felzárkózni (egyelőre nem túl nagy sikerrel). Az AMD például jelentős fejlesztéseket hajtott végre az AI területén, beleértve egy sor chipet, amelyek versenyre kelnek az Nvidia leggyorsabb kínálataival (pl. az AMD MI300X, amely nagyobb memóriakapacitással rendelkezik az Nvidia legújabb kínálataihoz képest). Ezzel szemben az Intel kevesebb, mint 1%-os részesedéssel rendelkezik ezen a területen, de nemrég új AI chipjeit mutatta be, mint például a Gaudi 3-at, amely kihívást jelenthet az Nvidia dominanciájának. Az Intel tovább jelentős kapacitás bővítést végez, részben kormányzati támogatással.

A SoftBank által tett stratégiai lépések, mint például az Alibaba részvényeinek értékesítése és a befektetések átirányítása az AI és más technológiai területekre, azt sugallják, hogy a cég nagy potenciált lát az AI chip piacon. Ezzel párhuzamosan az Arm felé tett elköteleződésük jelzi, hogy a SoftBank számára az AI technológiai fejlődés áll a középpontban, amit a generatív AI alkalmazások, mint a ChatGPT sikere is megerősít.

Az Arm Holdings egy brit multinacionális szilícium-alapú chip tervező cég, amelynek jelentősége az elektronikai és informatikai iparban vitathatatlan. Az Arm által kifejlesztett architektúra megtalálható a világ okostelefonjainak, táblagépeinek, viselhető technológiáinak és számos IoT (Internet of Things) eszközének szívében. Az Arm technológiája lehetővé teszi, hogy a chipek alacsony energiafogyasztás mellett is kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak, ami létfontosságú a hordozható elektronikai eszközök és az energiahatékony adatközpontok számára. Az AI területén az Arm architektúrája kulcsfontosságú szerepet játszik az AI-alapú alkalmazások és szolgáltatások, mint például a gépi tanulás és a nagy nyelvi modellek, hatékony futtatásában. Az Arm technológiájának rugalmassága és adaptálhatósága miatt a cég a chipgyártás egyik meghatározó innovátorává vált, amelynek termékeit széles körben alkalmazzák az elektronikai ipar különböző területein.

Masayoshi Son, a SoftBank Group Corp. alapítója akár 100 milliárd dollárt is szeretne összegyűjteni egy chipgyártó vállalkozás létrehozásához, amelynek célja, hogy versenyre keljen az Nvidia Corp.-val, és a mesterséges intelligencia (AI) számára nélkülözhetetlen félvezetőket szállítson. Az új vállalkozás kódneve Izanagi, amely a japán teremtés istenéről kapta a nevét. Son elképzelése szerint egy olyan vállalatot kíván létrehozni, amely kiegészítheti a SoftBank chiptervező egységét, az Arm Holdings Plc-t, és a SoftBankot az AI chipipar egyik erőközpontjává teszi.

A SoftBank azt fontolgatja, hogy 30 milliárd dollárt fektet be saját forrásból a projektbe, és további 70 milliárd dollárt biztosíthat közel-keleti intézményektől. A vállalat már most is jelentős részesedéssel rendelkezik az Armban, amelyet az AI-fejlesztés szempontjából központi jelentőségűnek tartanak, és amelyet a SoftBank vállalatcsoportjának "magja magjaként" emlegetnek. Az Arm vezetői megjegyezték, hogy nagy a kereslet központi processzoraik iránt, hogy kiegészítsék az Nvidia chipjeit az adatközpontokban végzett AI-munkákhoz.

Ez a lépés akkor történt, amikor a SoftBank megváltoztatta befektetési stratégiáját, és védekezőbbé vált a világjárvány után, amikor a magasabb kamatlábak csökkentették a befektetők kockázati étvágyát. A SoftBank azonban nemrégiben öt negyedév óta először tért vissza a nyereséghez, amit portfólióvállalatainak fellendülése is támogatott.