Robotika

A Boston Dynamics áttér a teljesen elektromos Atlas humanoid robotra

2024. April 24. by Bíró Gábor

A Boston Dynamics bemutatta Atlas humanoid robotjának új verzióját, amely immár teljesen elektromos hajtással a korábbi hidraulikus modellektől való jelentős elmozdulást jelent. Az új Atlas robot fejlett képességekkel rendelkezik, beleértve a 360 fokos "ízületeket", amelyek lehetővé teszik az emberfeletti mozgások széles skáláját, így ez a "világ legdinamikusabb humanoid robotja".

A humanoid robotika nagyobb sebességen, Nvidia GR00T

2024. March 26. by Bíró Gábor

Az NVIDIA a humanoid robotika fejlesztésének felpörgetésére a Project GR00T kezdeményezést indította, amely egy általános célú alapszintű modell létrehozását célozza. A projekt a fejlett alapszintű modellek, az új számítástechnikai platformok és az NVIDIA Isaac robotikai platform jelentős frissítéseinek bevezetésével valósul meg, végső soron pedig a jövőbeli nagyobb tudású és intelligensebb humanoid robotok útját egyengeti.

A robotok már a spájzban vannak?

2024. January 25. by Bíró Gábor

A Boston Dynamics és a Tesla szerint igen. A robotok 10-20 éven belül az otthonokba kerülhetnek, hogy ott különböző feladatokat lássanak el. A tudományos-fantasztikus regényekben leírt jövő személyi robotjai sokkal hamarabb megvalósulhatnak ebben az életben, mint azt a legtöbb ember gondolná. És ma talán kevésbé vagyunk szkeptikusak, mint ezidáig bármikor.

Az Amazon több mint 750 000 robottal fokozza a raktári működés hatékonyságát

2024. April 29. by Bíró Gábor

Az Amazon jelentős mértékben növelte a robotika alkalmazását: globálisan működő hálózatában már több mint 750 000 robotot használ. Ezekkel a raktáraiban végzett különböző munkafolyamatok hatékonyságát, biztonságát és a kiszállítási folyamatok gyorsaságát kívánja növelni.

Teljes önvezető engedélyt kapott a Tesla

2024. May 02. by Bíró Gábor

A Tesla közelmúltban szerzett engedélye, melynek értelmében Kínában is elérhetővé válik a Full Self-Driving (FSD) szoftver, jelentős mérföldkő a vállalat számára. Ez jól mutatja a stratégiai fejlődést és a potenciális hatást Kína elektromos jármű (EV) és önvezető szektorára - a világ legnagyobb autópiacán. Ez a fejlemény azért is figyelemre méltó, mert azt mutatja, hogy a Tesla igyekszik kínai jelenlétét növelni a helyi EV-gyártók erős versenyhelyzetében, a szabályozási kihívások közepette is.