Biolumineszcens petúnia a világító virág

2024. February 15. by Bíró Gábor

A "szentjánosbogár petúnia" néven ismert világító petúnia egy genetikailag módosított növény, amely egy világító gombából származó géneknek köszönhetően folyamatosan zöld fényt bocsát ki.

Éjszaka, mint irányfény funkcionálhat. Forrás: https://light.bio
Éjszaka, mint irányfény funkcionálhat. Forrás: https://light.bio

Ez az innovatív növény előrendelhető 29,00 dolláros alapáron az Egyesült Államok 48 államában élő fogyasztók számára. Az idahói Sun Valleyben működő Light Bio biotechnológiai cég áprilisban kezdi meg az 50 000 darabos tételű szentjánosbogár petúnia szállítását.

A petúnia (Petunia hybrida) nappal fehérnek tűnik, de sötétben halványzöld színben világít. A növényi biolumineszcencia ezen úttörő fejlesztését az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma jóváhagyta, és biztonságosnak minősül, minimális a kockázata annak, hogy a módosított gének átterjednek az őshonos növényekre és megzavarják az ökoszisztémákat.

A petúnia biolumineszcenciája elég fényes ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen, és nem igényel különleges táplálékot vagy fényt a világításhoz. A világítást a Neonothopanus nambi biolumineszcens gombából származó géncsoportnak tulajdonítják, amely lehetővé teszi a növény számára, hogy olyan enzimeket termeljen, amelyek a kávésavat fényt kibocsátó luciferin molekulává alakítják, majd újrahasznosítják azt kávésavvá, lehetővé téve a tartós biolumineszcenciát.

A biolumineszcens növények olyan genetikailag módosított élőlények, amelyek saját fényt bocsátanak ki. Genetikai módosítással vagy szintetikus biológiai technikákkal adják meg nekik ezt a képességet, általában tengeri élőlények, mint a plankton vagy a tűzféreg géneinek beépítésével.

A növény ragyogását a telihold fényéhez hasonló, gyengéd zöld ragyogásként írják le, amelynek intenzitása növelhető, ha a növény egészséges és elegendő napfényt kap. Ez a petúnia nemcsak dekoratív újdonság, hanem jelentős eredményt is képvisel.

Biolumineszcens petúnia

Az világító petúnia a biotechnológiai cégtől kétségtelenül figyelemre méltó fejltesztést jelent a genetikailag módosított növények terén. Azonban, mint minden genetikai módosítás esetében, vannak etikai és környezeti aggályok, amelyeket figyelembe kell venni. A módosított gének átterjedhetnek az őshonos növényekre. Fontos, hogy folyamatosan monitorozzák a biolumineszcens növények környezetre gyakorolt hatását, ami labor körülmények között többnyire megoldott, de a háztartásokba került növény esetében erre már nem lesz lehetőség. A genetikailag módosított organizmusok terjesztése és termesztése befolyásolhatja az ökoszisztémákat, különösen, ha hosszú távú következményeket nem vizsgáltjuk meg alaposan.