Elon Musk beperli az OpenAI-t az alapelvei megsértése miatt

2024. March 04. by Bíró Gábor

Elon Musk pert indított az OpenAI mesterséges intelligencia kutatóintézet ellen, azzal vádolva a céget, hogy a haszonnal szemben az emberiség javát háttérbe szorította. A Microsoft-tal kötött partnerséget kifogásolja, és az OpenAI eredeti, open-source küldetéséhez való visszatérést szorgalmazza.

Elon Musk beperli az általa is alapított mesterséges intelligencia kutatóintézetet, az OpenAI-t, valamint annak vezérigazgatóját, Sam Altman-t. A keresetet azzal indokolja, hogy az OpenAI megszegte az alapító elveit azáltal, hogy a haszonnal szemben az emberiség javát háttérbe szorította.

Musk állítása szerint az OpenAI a Microsoft-tal kötött partnersége, amely egy többmilliárd dolláros szövetség létrejöttéhez vezetett, eltérés az eredeti küldetésétől, amely az open-source mesterséges intelligencia technológia fejlesztése volt a köz javára. Azt állítja, hogy az OpenAI a Microsoft "zárt forráskódú de facto leányvállalattá" vált, ami ellentétes az alapító megállapodással, miszerint az MI-t az egész emberiség javára kell fejleszteni.

A San Francisco-i felsőbíróságon benyújtott kereset az OpenAI-t és vezetőit szerződés- és bizalmi kötelezettségszegéssel vádolja, és arra kéri az intézetet, hogy tartsa be eredeti küldetését. Musk emellett kérvényezi, hogy tilalommal akadályozzák meg az OpenAI-t, valamint a Microsoftot abban, hogy az intézet mesterséges általános intelligencia technológiájából hasznot húzzanak. Ezen kívül Musk kártérítést követel, amelynek összege ismeretlen, és kijelenti, hogy a perből származó bármilyen kompenzációt nonprofit szervezetnek vagy jótékonysági célra adományoz.

Musk aggodalma az MI kockázatairól jól dokumentált, korábban kijelentette, hogy az MI technológia veszélyes lehet, és potenciálisan elpusztíthatja az emberiséget. A per az OpenAI által szembesült problémák sorába illeszkedik, ideértve az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia szabályozóinak vizsgálódását, valamint a szerzői jogi jogsértés és a szerzői jogvédett anyag chatbotok betanítására való felhasználása miatti egyéb pereket.

Musk, aki 2018-ban kilépett az OpenAI igazgatóságából, azóta saját mesterséges intelligencia vállalatot indított, a xAI-t, azzal a céllal, hogy olyan mesterséges intelligencia eszközöket hozzon létre, amelyek az emberiség szolgálatára állnak. Kritikusan viszonyult az OpenAI megközelítéséhez, különösen a ChatGPT, egy emberi prózához hasonló szöveget létrehozni és lekérdezésekre válaszolni képes chatbot megjelenése után.