Nem jegyezhet be szabadalmat az MI

2024. February 13. by Bíró Gábor

Az AI nem lehet "feltaláló" az USA-ban szabadalmi bejelentéshez, csak emberek - döntött a Szövetségi Körzeti Bíróság.

A mesterséges intelligencia (AI) nem jegyezhető be "feltalálóként" az Egyesült Államokban szabadalmi bejelentés céljából, ahogy azt a Szövetségi Körzeti Bíróság döntése meghatározta. Ez a döntés összhangban áll az Egyesült Államok szabadalmi jogának jelenlegi értelmezésével, amely előírja, hogy a feltalálónak természetes személynek kell lennie. Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO) iránymutatást adott ki, amely szerint, bár az AI segíthet a találmányok fejlesztésében, csak emberi lények nevezhetők meg feltalálóként az Egyesült Államokban kiadott szabadalmakon.

A Thaler v. Vidal ügy Stephen Thalerrel kapcsolatos, aki megpróbált szabadalmi bejelentéseket benyújtani egy DABUS (Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience) nevű AI rendszer feltalálójaként. Az USPTO elutasította ezeket a bejelentéseket, és a Szövetségi Körzeti Bíróság megerősítette ezt a döntést, megerősítve, hogy az Egyesült Államok jogszabályai szerint az AI nem lehet feltaláló.

Ennek ellenére az AI-hoz kapcsolódó találmányok szabadalmaztathatók az Egyesült Államok szabadalmi jogának megfelelően, amennyiben megfelelnek a nem nyilvánvalóság, hasznosság és szabadalmi alkalmasság standard kritériumainak. Az USPTO hosszú története van az AI-alapú találmányok szabadalmaztatásának, amennyiben a bejelentések emberi feltalálókhoz vannak kötve.

Az USPTO nemrégiben kiadott iránymutatása tisztázza, hogy a szabadalmak fedezhetik az AI által segített találmányokat, amennyiben egy természetes személy "jelentős hozzájárulást" tett a találmányhoz. Ez az iránymutatás hangsúlyozza az emberi leleményesség és beruházás fontosságát az AI által segített találmányokban, miközben biztosítja, hogy az innováció ne legyen feleslegesen korlátozva.

Nemzetközi szinten hasonló döntések születtek, ahol az Egyesült Királyság és más joghatóságok bíróságai is úgy ítélték meg, hogy az AI-t nem lehet feltalálóként megnevezni a szabadalmi bejelentéseken. Ezek a döntések tükrözik azt a szélesebb konszenzust, hogy a jelenlegi szabadalmi törvények nem alkalmasak az AI által generált találmányok kezelésére, és új politikákra lehet szükség e kérdés kezelésére.