Nyílt forráskódú lett a Grok LLM

2024. March 18. by Bíró Gábor

Az xAI bejelentette, hogy nyílt forráskódúvá tette a Grok-1 nyelvi modelljét, ezzel követve Elon Musk azon szándékát, hogy a Grok-ot mindenki számára hozzáférhetővé tegye, és ezzel demokratizálja az előrehaladott AI technológiákhoz való hozzáférést.

A Grok-1 egy 314 milliárd paraméteres (Mixture-of-Experts) modell, melyet az xAI fejlesztett ki a kezdetektől. A nyílt forráskódú kiadás magában foglalja az alapmodell súlyait és a hálózati architektúrát, azonban nem tartalmazza a finomhangolási kódot vagy az oktatáshoz használt adatkészleteket. A modell egy magnet linken keresztül érhető el, ami egy torrent fájlhoz vezet, és körülbelül 300GB méretű, 773 fájlt tartalmaz.

Ez a lépés illeszkedik Musk azon bírálataihoz, amelyeket korábban az általa alapított, de később elhagyott OpenAI és más AI vállalatok felé fogalmazott meg, mivel ezek eltávolodtak a nyílt forráskódú elvektől.

A Grok-1 alapú Grok chatbot és annak jelentősége a piacon

A Grok chatbot, amely a Grok-1 modellt használja, eredetileg novemberben jelent meg fizetős előfizetők számára az X-en (korábban Twitter), és célja, hogy éles eszességgel és egy lázadó jelleggel válaszoljon a kérdésekre. Ezáltal versenybe száll más AI chatbotokkal, mint az OpenAI ChatGPT-je, kínálva valós idejű információkat és egyedi humorérzéket. A Grok-1 versenyképes teljesítményt mutatott különböző benchmarkokon, többek között 62,9%-os eredményt ért el a GSM8k benchmarkon.

A nyílt forráskódú Grok-1 stratégiai jelentősége

Az xAI azzal a céllal tette nyílt forráskódúvá a Grok-1-et, hogy széles körben hozzáférhetővé tegye az alapul szolgáló technológiát, szembe menve más AI modellek által nyújtott korlátozott hozzáféréssel. Ez a kiadás kiemelkedő jelentőségű a Musk és az OpenAI közötti növekvő feszültségek, valamint Musk folyamatos kritikái tükrében, amelyek az AI vállalatokat a nyereség előtérbe helyezése miatt a biztonság és átláthatóság háttérbe szorításával vádolják.