Az OpenAi után a Mistral a Microsoft célkeresztjében

2024. March 04. by Bíró Gábor

A techóriás a francia Mistral AI startup céggel fogott össze, hogy nagy nyelvi modelleket és AI eszközöket tegyen elérhetővé az Azure platformon. A partnerség részeként a Microsoft kisebbségi tulajdonrészt szerzett a Mistral AI-ban, és 2,1 milliárd dolláros befektetést hajt végre a cég fejlesztésére.

A Microsoft többéves partnerséget kötött a mesterséges intelligenciára szakosodott francia startup vállalkozással, a Mistral AI-val. Ez az együttműködés a Microsoft azon stratégiájának része, hogy diverzifikálja Azure felhőalapú számítástechnikai platformjának mesterséges intelligencia-kínálatát, túlmutatva az OpenAI-ba történt jelentős befektetéseken. A megállapodás részeként a Microsoft elérhetővé teszi a Mistral AI modelljeit az Azure-on, valamint kisebbségi tulajdonrészt is szerzett a vállalatban.

A Mistral AI nagy nyelvi modelljei (LLM) az OpenAI által készített modellekhez hasonlóan képesek az emberi nyelv megértésére és generálására. A Mistral saját fejlesztésű modellje, a Mistral Large lesz az első, amely az Azure-ügyfelek számára elérhetővé válik. A technológia a Microsoft felhőplatformján lesz tárolva, a startup pedig a jövőben más felhőplatformokon is elérhetővé kívánja tenni modelljeit. A Mistralt olyan személyek alapították, akik korábban a Meta mesterséges intelligencia-csapataiban és a Google DeepMindnél dolgoztak.

A partnerség magában foglal egy pénzügyi befektetést is a Microsoft részéről. A hírek szerint a technológiai óriás 2,1 milliárd dollárt fektet be a Mistral AI-ba, hogy támogassa a startup kereskedelmi növekedését és piaci terjeszkedését. A befektetés az európai közszolgáltatások mesterséges intelligencia-modelljeinek kutatás-fejlesztését is finanszírozza. Ezen kívül a Mistral AI a ChatGPT-stílusú "Le Chat" nevű nyelvi chatbot-ot is bevezeti kínálatába.

A Microsoft befektetése és partnersége a Mistral AI-val olyan időszakban történik, amikor a vállalatot az OpenAI-ba történő jelentős finanszírozása miatt szabályozói vizsgálatoknak vetik alá Európában és az Egyesült Államokban.

Egy ilyen partnerség több szempontból is előnyös lehet. Először is, a Microsoft hatalmas erőforrásokkal rendelkezik, beleértve a pénzügyi befektetéseket, a technológiai infrastruktúrát és a globális piaci jelenlétet. Ezáltal a Mistral AI számára lehetővé teszi, hogy gyorsabban skálázza technológiáját és új piacokra lépjen.

Másrészről az ilyen típusú átalakulások alapvető aggodalmakat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a nagy technológiai vállalatok hogyan befolyásolhatják az MI fejlesztés irányát és hozzáférhetőségét. Egy nyílt forráskódú projekt, mint a Mistral AI, hasonló úton halad mint korábban az OpenAI, az korlátozhatja az innovációt és az MI technológiák széles körű alkalmazását, mivel azok hozzáférhetősége és módosíthatósága korlátozottá válhat.