Az IBM új analóg, energiahatékony MI chipet mutatott be

2024. January 17. by Bíró Gábor

Az IBM kutatói új, energiahatékony analóg AI chipet fejlesztettek ki, amely 14-szer hatékonyabb lehet a természetes nyelvi AI feladatok megoldásában, mint a hagyományos digitális chipek.

Az analóg AI chipek a számításokat közvetlenül a memóriában végzik, ami jelentősen csökkenti az energiafogyasztást. Az IBM új chipje a fázisátalakuló memóriát (PCM) használja, amely egy olyan analóg technológia, amely képes információt tárolni és feldolgozni az elektromos impulzusokból.Az analóg memóriában végzett számítások révén a chip a biológiai agyak neuronhálózatainak működését utánozza.

A chip több mint 13 millió PCM szinaptikus cellát tartalmaz, amelyeket egy olyan architektúrában rendeznek el, amely lehetővé teszi egy nagy fizikai neurális hálózat létrehozását, amely előre kiképzett adatokkal van feltöltve. Ez azt jelenti, hogy a chip készen áll az AI munkaterhelésekre való használatra. Ez a chip képes a valós idejű, folyamatos adatok hatékony feldolgozására. A 64 analóg in-memória számítási magot tartalmazó chip kiváló pontossággal, 92,81%-os arányban dolgozza fel a CIFAR-10 képadatbázist.

A PCM (Phase-Change Memory) technológia alapján készült, és a szinaptikus súlyokat analóg vezetőképességi értékekben kódolja.

Az IBM kutatói két AI inferenciás kísérletben tesztelték a chipet, és mindkét esetben a chip ugyanolyan megbízhatóan teljesített, mint a hasonló digitális eszközök, de gyorsabban végzett a feladatokat és kevesebb energiát fogyasztott.

Az új chip további fejlesztése révén az IBM arra törekszik, hogy az analóg AI chipeket széles körben használják fel az AI alkalmazásokban, beleértve a mesterséges intelligencia-alapú felismerési, feldolgozási és gépi tanulási feladatokat.

Az analóg AI chipek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos digitális chipekkel szemben, beleértve:

  • Alacsonyabb energiafogyasztás: Az analóg számítások közvetlenül a memóriában történnek, ami jelentősen csökkenti az energiafogyasztást.
  • Gyorsabb teljesítmény: Az analóg számítások gyorsabbak lehetnek, mint a digitális számítások.
  • Alacsonyabb költségek: Az analóg chipek olcsóbbak lehetnek, mint a digitális chipek.

Az analóg AI chipek előretörése jelentősen javíthatja az AI alkalmazások hatékonyságát és teljesítményét.