Anthropic Bemutatja a Claude 3.5 Sonnet AI Modelljét

2024. June 21. by Bíró Gábor

Az Anthropic új mesterséges intelligencia modellje, a Claude 3.5 Sonnet, új ipari mércéket állít fel a gondolkodás, tudás és kódolási képességek terén. Az elődjénél kétszer gyorsabb modell kiemelkedik a bonyolult feladatokban, és az új Artifacts funkcióval javítja az együttműködést.

Az Anthropic bemutatta legújabb és legfejlettebb mesterséges intelligencia modelljét, a Claude 3.5 Sonnetet, amely jelentős teljesítmény- és képességjavulást mutat az előző modellekhez képest. Az új modell kulcsfontosságú fejlesztései a következők:

Túlszárnyalja a GPT-4o-t, a Gemini 1.5 Pro-t és a Meta Llama 3 (400B)-t 7-ből 9 általános benchmarkban és 5-ből 4 látás benchmarkban.
Új ipari mércéket állít fel a posztgraduális szintű gondolkodásban (GPQA), az egyetemi szintű tudásban (MMLU) és a kódolási képességekben (HumanEval).
Kétszer gyorsabban működik, mint a Claude 3 Opus.
Kiemelkedően teljesít a kódírás és fordítás, a több lépéses munkafolyamatok kezelése, valamint a diagramok és grafikonok értelmezése terén.
Jobban megérti a finomságokat, a humort és a bonyolult utasításokat.
Magas minőségű, természetes hangvételű tartalmat generál.
Az ügynöki kódolási tesztekben a problémák 64%-át oldja meg, szemben a Claude 3 Opus 38%-ával.
Túlszárnyalja a Claude 3 Opust a standard látás benchmarkokban, jobb vizuális gondolkodással és szöveg átirattal a nem tökéletes képekből.
Ezek a fejlesztések a Claude 3.5 Sonnetet hatékony eszközzé teszik a bonyolult feladatok, például a kontextusérzékeny ügyfélszolgálat és a több lépéses munkafolyamatok irányítása terén.

Az Anthropic az új modellel együtt bevezette az Artifacts funkciót, amely az együttműködést és a termelékenységet javítja. Ez az innovatív funkció lehetővé teszi az AI által generált tartalom, például kódrészletek és szöveges dokumentumok valós idejű megtekintését, szerkesztését és továbbfejlesztését. Az Artifacts átalakítja a Claude-ot egy dinamikus együttműködési munkakörnyezetté, lehetővé téve a csapatok számára, hogy zökkenőmentesen integrálják az AI által generált tartalmat projektjeikbe és munkafolyamataikba. Például a tervező és UX csapatok használhatják az Artifacts-t a felhasználói felület prototípusainak közös létrehozására, iterálására és finomítására, kihasználva Claude tervezési elvek megértését és vizuális elemek generálási képességét.

Az Anthropic hangsúlyozza elkötelezettségét a biztonság és az adatvédelem iránt a Claude 3.5 Sonnet esetében. A modell szigorú tesztelésen esett át, és úgy képezték ki, hogy csökkentse a visszaélések lehetőségét, külső szakértők, például az Egyesült Királyság Mesterséges Intelligencia Biztonsági Intézetének bevonásával. Az Anthropic visszajelzést kapott a gyermekvédelmi szakértőktől is, hogy frissítsék az osztályozókat és finomhangolják a modelleket. A vállalat megerősíti álláspontját az adatvédelemről, kijelentve, hogy a generatív modellek tanítására nem használják fel a felhasználók által beküldött adatokat kifejezett engedély nélkül. Ezek az intézkedések az Anthropic erőfeszítéseit tükrözik a potenciális kockázatok kezelésére és a felhasználói bizalom fenntartására AI technológiájuk iránt.

Az új AI modell ingyenesen elérhető a Claude.ai és a Claude iOS alkalmazáson keresztül, magasabb használati korlátokkal a Claude Pro és Team előfizetők számára. A felhasználók az Anthropic API-n, az Amazon Bedrockon és a Google Cloud Vertex AI-n keresztül is elérhetik a Claude 3.5 Sonnetet. Az Anthropic a Claude 3.5 modellcsalád bevezetését tervezi az év későbbi részében a Claude 3.5 Haiku és Claude 3.5 Opus kiadásával. A cég új funkciókat és integrációkat is fejleszt, beleértve egy Memory funkciót, amely lehetővé teszi Claude számára, hogy megjegyezze a felhasználói preferenciákat és interakciós előzményeket.