Galaktikus AI funkciók az S24 -ben

2024. January 25. by Bíró Gábor

A Samsung Galaxy S24 sorozat legfontosabb újításai az AI támogatott funkciókban rejlenek, amelyek javítják a kommunikációt, a kreativitást és a biztonságot. Ezek közé tartozik az élő fordítás, a kétirányú tolmácsolás, a szöveg- és hangalapú chat segítség, valamint a jegyzetek összefoglalása és formázása. Az intuitív keresési funkciók, az AI-alapú képszerkesztés és a fejlett biztonsági intézkedések tovább növelik a felhasználói élményt és kényelmet.

A Galaxy AI olyan jelentős funkciókat mutat be, amely minden életterületet, különösen a telefon alapvető szerepét - a kommunikációt - javítja, egy olyan szolgáltatással, ami néhány éve még teljesen elképzelhetetlen lett volna. A telefon az AI segítségével valós időben képes fordítani, ráadásul a hangnemet, hanghordozást is leutánozva. A Live Translate2-nek elnevezett modul, kétirányú, valós idejű hang- és szövegfordítást biztosít telefonhívások során. Ehhez elméletileg semmilyen harmadik féltől származó szolgáltatást nem vesz igénybe, az eszközön belüli mesterséges intelligencia  gondoskodik a fordításról és így biztosítva egyúttal a beszélgetések magánjellegét.

Hasonló fordítást kínáltak már eddig is eszközök a piacon, de eddig ezek nem terjedtek el túlságosan, mivel az esetenként hosszú várakozási idő és a megfelelő hanghordozás hiánya, nem tette igazán használhatóvá ezeket.

A fordítás nem csak szóban hangozhat el. Az AI segítségével az élő beszélgetések azonnal lefordíthatók, és megjeleníthetők egy osztott képernyőn. Az egymással szemben álló emberek így elolvashatják a másik fél által mondottak szöveges átiratát. (ez akkor is működik, ha nincs mobiladat vagy Wi-Fi).

Üzenetek és más alkalmazások esetében szintén az AI segíthet tökéletesíteni a társalgási hangnemet, hogy a kommunikáció a résztvevő felek szándékainak megfelelően hangozzon.

A Samsung billentyűzetbe épített AI valós időben fordíthatja le az üzeneteket 13 nyelven. Autóban az Android Auto automatikusan összefoglalja a bejövő üzeneteket, és hangutasításokkal releváns válaszokat és cselekvéseket javasol, például elküldi valakinek az érkezési időt (ETA), így kapcsolatban maradhatunk, miközben az útra összpontosítunk.

A Note alkalmazásba jegyzetelve az AI által generált összefoglalókat, készíttethetünk, ami előre elkészített formátumokkal egyszerűsíti a jegyzeteket, és borítókészítést kínál, hogy a jegyzetek könnyen felismerhetők legyenek egy rövid előnézettel.

A hangfelvételeknél, még akkor is, ha több beszélő van a beszédet-szöveggé alakító technológia képes a felvételek átírására, összefoglalására és akár lefordítására is.

A keresés funkció beférkőzött olyan helyekre is, ahol eddig nem is gondoltunk volna rá. Kereshetünk a Google-val a kezdőgomb hosszú lenyomásával vagy a képernyőn megjelenő képek, videók, szövegek alapján. Körözhetünk, kiemelhetünk, firkálhatunk, vagy bármit megérinthetünk a Galaxy S24 képernyőjén, hogy azok alapján hasznos, jó minőségű keresési eredményeket kapjunk.

A Galaxy S24 sorozat egy olyan átfogó, AI-alapú eszközkészlet, amely átalakítja a képalkotó képességeket, és maximalizálja a kreatív szabadságot, a felvétel beállításától egészen a közösségi megosztásig. Ennek köszönhetően a távolról készített, remegő, pixeles képek a múlté. Az új 5x-es optikai zoom objektívvel együttműködve a 50MP-es érzékelővel optikai minőségű teljesítményt biztosít 2x, 3x, 5x és 10x nagyításon.

Az elkészített képeken az MI segít olyan módosításokat végrehajtani, amikhez korábban akár több óra Photoshop használat is szükséges volt. Eltávolíthatunk komplett részeket, a generatív AI segítségével kitölthetünk hiányos darabokat, áthelyezhetünk tárgyakat, embereket a kép másik részébe, pár másodperc alatt, az újunk segítségével. Az egyszerűbb és hatékonyabb optimalizálás érdekében az AI-t javaslatokat tesz minden fotóra. Ha egy kép ferde, az AI kitölti a kereteket. Ha egy személyt vagy tárgyat enyhén el kell mozdítani a tökéletes pozícióba, az AI lehetővé teszi a felhasználóknak a téma pozíciójának beállítását, és generál egy tökéletesen illeszkedő hátteret az eredeti helyén.

Összefoglalva a főbb AI alapú vagy erősen mesterséges intelligencia segítségével támogatott funkciók az alábbiak:

  1. Élő fordítás: Valós idejű szöveg- és hangfordításra telefonhívások során.
  2. Tolmács: Kétirányú élő beszélgetések azonnali fordítása, akár mobiladat vagy Wi-Fi nélkül is.
  3. Chat segítség: Az AI segít a kommunikációs hangnemek tökéletesítésében.
  4. Megjegyzés segítség: Az AI segít összefoglalni és formázni a jegyzeteket.
  5. Keresés körülírással: Egyszerű gesztusokkal indítható intuitív keresési funkciók (Google keresővel).
  6. Képszerkesztés: AI-alapú eszközök a képalkotásban, a felvételtől az utómunkáig, könnyű képszerkesztés AI-alapú funkciókkal.
  7. Fejlett biztonsági funkciók: AI-alapú adatvédelem és magánéletvédelem (jelentsen ez bármit is).

Ezek a funkciók ingyenesen elérhetőek lesznek 2025 végéig a támogatott Samsung Galaxy készülékeken. Azonban a The Verge értesülései szerint felmerült, hogy a Samsung később díjat számíthat fel ezekért a funkciókért. A Galaxy AI szolgáltatások jelenleg ingyenesek, de a vállalat nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy később díjat számítson fel értük, különösen a harmadik fél által biztosított funkciók esetében. Ennek hátterében az AI modellek működtetésének magas költségei állhatnak.