A robotok már a spájzban vannak?

2024. January 25. by Bíró Gábor

A Boston Dynamics és a Tesla szerint igen. A robotok 10-20 éven belül az otthonokba kerülhetnek, hogy ott különböző feladatokat lássanak el. A tudományos-fantasztikus regényekben leírt jövő személyi robotjai sokkal hamarabb megvalósulhatnak ebben az életben, mint azt a legtöbb ember gondolná. És ma talán kevésbé vagyunk szkeptikusak, mint ezidáig bármikor.

Ebben az időszakban, amikor úgy beszélgethetünk egy programmal, hogy csupán a válaszaiból már nem is tudjuk megállapítani, hogy élő emberrel beszélgetünk-e vagy sem, vagy olyan fotorealisztikus képeket, festményeket készíthetünk a mesterséges intelligencia segítségével amire a legtöbb ember több évnyi gyakorlás után sem biztos hogy képes lenne. Ezek után már az sem látszik teljesen lehetetlennek, hogy emberszerű robotok vegyenek minket körül a mindennapjainkban.

A robotika egy gyorsan fejlődő terület, ahol az új technológiák és kutatások folyamatosan új lehetőségeket és kategóriákat hoznak létre. A robotok közötti határvonalak egyre inkább elmosódnak, ahogy a fejlettebb rendszerek egyre több összetett és adaptív képességet szereznek. Azonban érdemes megértenünk, hogy nem minden robot egyforma és itt nem csak a kinézetükre, funkciójukra, fizikai felépítésükre gondoljunk elsősorban.

Egy nagyon fontos szempont szerint kell csoportosítanunk: a robot előre programozott utasítás sorozatot hajt végre (programozott robot) vagy képes önállóan tanulás útján a mesterséges intelligencia segítségével feladatokat elvégezni (autonóm robot).

  1. Programozott robotok: Ezek a robotok előre meghatározott utasítások vagy szkriptek alapján működnek. Nem rendelkeznek önálló döntéshozatali képességgel vagy adaptív tanulási képességgel. Gyakran használják őket ismétlődő, rutinszerű feladatokra, mint például az autógyártásban vagy a gyártósorokon. A műveleteik előre programozottak és általában nem igényelnek emberi beavatkozást a működés során.

  2. Autonóm robotok: Ezek a robotok képesek tanulni, alkalmazkodni és önállóan döntéseket hozni változó körülmények között. Az ilyen típusú robotok gyakran mesterséges intelligenciát (MI) és gépi tanulást (machine learning) használnak a környezetük megértéséhez és az interakciókhoz. Az autonóm robotokat olyan területeken alkalmazzák, mint például a kutatás és mentés, az egészségügyi ellátás, vagy a személyes segítő robotok.

Ami egyre inkább lázba hozza az embereket napjainkban azok a második csoport képviselői az autonóm robotok. Akkora méretű és sebességű számítási és tárolási kapacítás kezd a rendelkezésünkre állni, illetve olyan algorítmusokat, eljárásokat fejlesztettünk ki, amiknek a segítségével már az emberszerű robotok készítése is elképzelhetővé vált. 

Az autonóm robotokat nem érző, tudatos lényekként kell elképzelni, hanem olyan gépekként amik komplex feladatokat képesek önállóan megtanulni és végrehajtani. Bár emberszerűen nézhetnek ki és cselekedhetnek is, továbbra sem tudjuk még biztosan, hogy valaha is öntudatra fognak-e ébredni, felfogják-e a saját létezésüket. De ahhoz, hogy hasznos segítőink  (vagy éppen ellségeink) legyenek, erre nincs is szükség. 

Az emberiség egy része már régóta kutatja és tervezi ezeket a gépeket. Az autonóm robotok történetének jelentős mérföldkövei szorosan összefüggenek a mesterséges intelligencia és a robottechnika fejlődésével. Íme néhány kiemelkedő mérföldkő a történetükben:

  1. 1960-as évek: A Shakey robotot a Stanford Kutatóintézet hozta létre, amelyet gyakran az első igazán autonóm robotként emlegetnek. Képes volt önállóan navigálni egy környezetben, döntéseket hozni és problémákat megoldani.

  2. 1970, 80-as évek: Ebben az időszakban jelentős fejlődés történt a szenzorok, a számítógépes látás és a mozgásvezérlés területén. Az autonóm robotok egyre összetettebb feladatokat képesek voltak elvégezni.

  3. 1990-es évek: Az autonóm robotok alkalmazása elkezdett kiterjedni az ipari és kutatási területekre. A Mars Pathfinder küldetésen részt vevő Sojourner, a Mars felszínén mozgó robotjármű, különösen jelentős volt, mivel ez volt az első ilyen típusú misszió, ahol egy autonóm robotot egy másik bolygón használtak.

  4. 2000, 10-es évek: Az autonóm robotok egyre inkább beépülnek a mindennapi életbe, beleértve a háztartási robotokat, mint például a porszívó robotok, és az ipari robotokat, mint az automatizált raktárkezelő rendszerek. Ebben az időszakban az önvezető autók is jelentős fejlesztést mutattak.

Látjuk tehát, hogy a fejlődés folyamatos, de időnként átlag ember számára nem túl látványos. Ez a tendencia viszont úgy tűnik megváltozik és az ütem felgyorsul. Az autonóm robotok egyre fejlettebbek és összetettebbek, képesek összetett feladatokat végrehajtani az egészségügytől kezdve a szolgáltatóiparig. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás további fejlődése még összetettebb és adaptívabb robotok létrehozását teszi lehetővé.