Billiók mesterséges intelligencia áramkörökre

2024. February 13. by Bíró Gábor

Az OpenAI radikálisan szeretné bővíteni a mesterséges intelligencia futtatásához szükséges chip kapacitását és eddig páratlan mértékű 5-7 billió dollár gyűjtésére törekszik.

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója jelentős befektetői tárgyalásokat folytat a WSJ értesülései szerint, beleértve az Egyesült Arab Emírségek kormányzati szerveit is, egy rendkívül ambiciózus, 5-7 billió dolláros tőkebevonási cél érdekében. Ezen összeg mobilizálása célja a globális félvezető termelési kapacitás exponenciális bővítése, különös tekintettel az AI alkalmazásokhoz elengedhetetlen félvezetőkre. Ez a stratégia közvetlen választ ad a grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) aktuális hiányára, amelyek kulcsfontosságúak az olyan mesterséges intelligencia modellek, mint például a ChatGPT, fejlesztéséhez.

Az előremutató kezdeményezés keretében tervezett több tucat új chipgyártó üzem megvalósítása a következő évek során történik meg, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) és más meglévő chipgyártó vállalatok üzemeltetésével. Altman koncepciója szerint az OpenAI, a chipgyártó vállalatok, az energetikai szektor szereplői, valamint a befektetők konzorciuma biztosítaná a szükséges finanszírozást ezeknek a GPU-chip üzemeknek a létrehozásához.

A TSMC a világ legnagyobb független félvezetőgyártó vállalata. Olyan vállalatok, mint az Nvidia, az Apple, az Intel és az AMD támaszkodnak rá, hogy SoC-ket, CPU-kat és GPU-kat gyártsanak különböző alkalmazásokhoz.

A finanszírozási kezdeményezés nagyságrendje precedens nélküli a technológiai iparban, ahol még a legnagyobb beruházások is általában csak több tízmilliárd dolláros nagyságrendet érintenek. Ezzel szemben, a Biden-adminisztráció is kiemelt figyelmet fordít a hazai félvezetőgyártás erősítésére, 5 milliárd dolláros támogatást ajánlva fel a félvezetőipar kutatási és fejlesztési tevékenységének elősegítésére, ezzel is hangsúlyozva a mikrochipek stratégiai fontosságát a digitális gazdaság és a nemzetbiztonság szempontjából.

Altman javaslata ezen erőfeszítéseket kiegészítve arra törekszik, hogy biztosítsa a rugalmas ellátási láncot és eleget tegyen a mesterséges intelligencia infrastruktúrája iránti növekvő igényeknek. Bár a projekt még korai stádiumban van és a kötelezettségvállalások megszerzése nem biztosított, a kezdeményezés tükrözi a mesterséges intelligencia területén rejlő globális érdeklődést, valamint a félvezetőgyártás stratégiai jelentőségét. Amennyiben sikerrel jár, a projekt potenciálisan átalakíthatja a chipek és a mesterséges intelligencia piacát, biztosítva az előrehaladott AI-technológiák működtetéséhez szükséges hardverek jobb elérhetőségét.