Az Apple felvásárolta a Datakalab-ot

2024. April 29. by Bíró Gábor

Az Apple felvásárolta a Datakalab-ot, egy francia mesterséges intelligencia startupot, amely az eszközökön futó MI-feldolgozásra, a számítógépes látásra, és a mélytanulási algoritmusokra szakosodott. A felvásárlást 2023 decemberében zárták le, ismeretlen összegért, és a közelmúltban az Európai Bizottság is beszámolt róla.

Datakalab és a felvásárlás főbb pontjai

  • A Datakalab olyan kis fogyasztású, futásidőben is hatékony deep learning algoritmusokat fejleszt, amelyek teljes mértékben az eszközökön futnak, összhangban az Apple adatvédelemre és biztonságra való törekvéseivel.
  • A startup szakértelméhez tartozik az MI-tömörítés és a beágyazott számítógépes látás is, amely gyors, költséghatékony és pontos.
  • A Datakalab korábban együttműködött a francia kormánnyal és a Disney-vel: mesterséges intelligenciával működő eszközöket vetett be, hogy figyelje az arcmaszkok használatát Párizs közlekedési rendszereiben, továbbá elemezze a nézők reakcióit mozivetítések során.
  • Miközben a Datakalab alapítói nem csatlakoztak az Apple-höz, számos alkalmazottjuk mégis megtette a lépést.

Kulcsfontosságú szempontok

Ez a felvásárlás akkor történt, amikor az Apple számos MI-funkció bemutatására készül az iOS 18-ban, amelyet várhatóan a WWDC 2024-en lepleznek le. Az eszközökön futó MI-feldolgozásra helyezett hangsúllyal az Apple célja, hogy megkülönböztesse magát olyan versenytársaktól, mint a Google, a Microsoft, vagy az OpenAI, gyorsabb és biztonságosabb válaszokat kínálva, potenciálisan kevésbé erős és tájékozott MI árán néhány esetben.

A Datakalab technológiájának integrálása különféle Apple termékekhez és szolgáltatásokhoz járulhat hozzá, többek között:

  • Automatikus összefoglaló és kiegészítő funkciók a központi alkalmazásokhoz és termelékenységi szoftverekhez
  • Továbbfejlesztett lejátszási lista létrehozás az Apple Music-ban
  • A Siri jelentős áttervezése MI fókuszúvá tételével
  • Fejlett látás-alapú technológia az Apple Vision Pro ambícióihoz
  • Felerősített arcfelismerés a Fényképekhez és a Face ID-hoz

A Datakalab felvásárlása mutatja, hogy az Apple folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy növelje mesterséges intelligencia képességeit, és élvonalbeli, adatvédelem központú MI-élményeket nyújtson a felhasználói számára.