Még mindig jelentősen nő az Nvidia értéke

2024. February 13. by Bíró Gábor

Az Nvidia piaci értékének hat héten belüli 500 milliárd dolláros növekedése 1,7 billió dollárra emelte az értékét, megközelítve az Amazon és az Alphabet piaci pozícióját, és ígéretes jövőt vetít elő a technológiai iparban.

Az Nvidia mikrochip gyártó, jelentős piaci érték növekedést ért el az elmúlt hat hét alatt, körülbelül 500 milliárd dollárral növekedve. Ez a növekedés a vállalat összértékét 1,7 billió dollárra emelte így majdnem olyan értékessé vált mint az Amazon. Az Nvidia így esélyessé vált arra, hogy a jövőben megelőzi az Amazont és az Alphabetet, ezzel az Egyesült Államok harmadik legértékesebb vállalatává válik.

Az Nvidia piaci értékének gyors növekedése mind sebesség, mind nagyságrend tekintetében figyelemre méltó. Az 500 milliárd dolláros emelkedés egyenértékű olyan vállalatok teljes piaci értékével, mint a JPMorgan (504 milliárd dollár), és meghaladja a Walmart (454 milliárd dollár) és az Exxon (406 milliárd dollár) értékét.

Az Nvidia részvényeinek emelkedését több tényező is hajtotta. A vállalat bővítette tevékenységét az AI területén, bemutatva üzleti intelligenciát chatbotoknak, kopilotoknak és összegző eszközöknek az enterprise-szintű generatív AI mikroszolgáltatásaival. Ez jelentősen növelte a vállalat növekedési potenciálját, amit elemzők, mint például a Goldman Sachs is felismert, az Nvidia részvényekre vonatkozó célárát 625 dollárról 800 dollárra emelte.

Az Nvidia az utolsó jelentett negyedévben mindössze 18 milliárd dollár bevételt generált a Berkshire 93 milliárd dolláros bevételével szemben, mégis a piaci kapitalizációja a Berkshire-é duplája. Ez annak köszönhető, hogy mindkét vállalat hasonló üzemeltetési profitot (10,4 milliárd dollár versus 10,8 milliárd dollár) jelentett, és az Nvidia sokkal gyorsabban növekszik.

Az Nvidia részvényeinek emelkedése gazdagabbá tette a legnagyobb részvényeseit is. Például a társalapító és vezérigazgató, Jensen Huang vagyona jelentősen nőtt.