Mesterséges intelligencia

Ilya Sutskever, az OpenAI társalapítója és vezető kutatója távozik a vállalattól

2024. May 15. by Bíró Gábor

Ilya Sutskever, az OpenAI társalapítója és vezető kutatója bejelentette, hogy távozik a vállalattól. Ez a hír egy viharos időszakot követ az OpenAI-nál, beleértve egy sikertelen kísérletet Sam Altman vezérigazgató eltávolítására. Sutskever távozása jelentős pillanat a mesterséges intelligencia kutatással foglalkozó szervezet számára, tekintettel kulcsszerepére annak alapításában és fejlesztésében.

Multimodális GPT-4o

2024. May 14. by Bíró Gábor

Az OpenAI,nemrégiben mutatta be legújabb nyelvi modelljét, a GPT-4o-t. A GPT-4o, amelynek a neve az "omni" szóból származik (omnivorous - mindenevő), jelentős előrelépést jelent a mesterséges intelligencia területén, mivel képes kezelni a szöveget, a beszédet és a videót is. Ez a multimodális megközelítés új lehetőségeket nyit a fejlesztők és a felhasználók számára egyaránt, és tovább erősíti az OpenAI pozícióját a mesterséges intelligencia élvonalában.

Az OpenAI megállapodott a Stack Overflow-val

2024. May 07. by Bíró Gábor

Az OpenAI és a Stack Overflow bejelentették partnerségüket, hogy a közösség műszaki tudásának beépítésével javítsák az AI-modellek képességeit. Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy az OpenAI hozzáférjen a Stack Overflow API-jához, ami megbízható adatbázist kínál az AI fejlesztéséhez, illetve segít a modellek teljesítményének javításában, különösen a programozási és műszaki kérdésekben.

500 milliárd paraméteres modell a Microsofttól

2024. May 07. by Bíró Gábor

A Microsoft egy hatalmas új nyelvi modellt fejleszt, az MAI-1-et, amely potenciális riválisa lesz a Google és az OpenAI hasonló eszközeinek. A mintegy 500 milliárd paraméterrel rendelkező MAI-1 célja, hogy javítsa a Microsoft mesterségesintelligencia-kapacitását, különösképp a Bing kereső és Azure felhős szolgáltatások terén.

Az AI lehet a csalók következő eszköze Warren Buffett szerint

2024. May 07. by Bíró Gábor

Warren Buffett, az egyik legismertebb befektető megkongatta a vészharangot az egyre kifinomultabb mesterséges intelligencia-technológiák kapcsán. A Berkshire Hathaway vezére szerint az AI jelentős veszélyeket rejt magában, ha csalók kezébe kerül, akik megtévesztő adathalász és egyéb átverési technikákhoz vethetik be.

Tudatos rovarok?

2024. May 02. by Bíró Gábor

A rovarok tudatosságának kérdése egy igen érdekes terület, ami a mesterséges intelligencia fejlesztése szempontjából is eltérő státuszba helyezheti mind a rovarokat, mind a szoftvereket. A korábban egyszerű automatáknak gondolt lényekben rejlő tudatosság lehetőségének szélesebb körű elfogadását a tudósok és filozófusok javarászt másként látják. A legújabb kutatások és viták egyre inkább arra utalnak, hogy a rovarok valóban átélhetnek valamilyen formájú tudatosságot, bár ez a tudatosság valószínűleg alapvetően különbözik az emberi tudatosságtól.

Az NVIDIA 700 millió dollárért felvásárolta a Run:ai-t, erősítve ezzel AI vezető szerepét

2024. April 29. by Bíró Gábor

Az NVIDIA 700 millió dollárért felvásárolta a Run:ai izraeli startupot, megfontolt stratégiai lépésként erősítve pozícióját a mesterséges intelligencia szektorban. A Run:ai az AI-fejlesztésekre specializálódott, és Kubernetes-alapú szoftverplatformot biztosít az infrastruktúra-menedzsment és a GPU-alapú AI terhelések optimalizálására.

Az Apple felvásárolta a Datakalab-ot

2024. April 29. by Bíró Gábor

Az Apple felvásárolta a Datakalab-ot, egy francia mesterséges intelligencia startupot, amely az eszközökön futó MI-feldolgozásra, a számítógépes látásra, és a mélytanulási algoritmusokra szakosodott. A felvásárlást 2023 decemberében zárták le, ismeretlen összegért, és a közelmúltban az Európai Bizottság is beszámolt róla.

A kvantummemória kritikus a kvantuminternet megalkotásában

2024. April 29. by Bíró Gábor

A kvantuminternet megtervezése alapvető elemek sokaságát teszi szükségessé, amelyek között a kvantummemória meghatározó szerepet játszik. A kvantummemória a kvantumhálózat hatékony működéséhez nélkülözhetetlen, ugyanis a kvantumos információ tárolását biztosítja. Ez a memóriatípus a kommunikációs csatornák, valamint a hálózat lokális funkcionális egységei közötti összeköttetésként szolgál.

Az Apple OpenELM modellje képes lesz az eszközökön futni, nem a felhőben

2024. April 26. by Bíró Gábor

Az Apple bemutatta az OpenELM (Open-source Efficient Language Models) névre keresztelt új nyílt forráskódú nagyméretű nyelvi modellsorozatát. Ezeket a modelleket arra tervezték, hogy helyileg működjenek az eszközökön. Ez drasztikus változást jelent a hagyományos, felhőalapú szerverfeldolgozásra való támaszkodáshoz képest. A fejlesztés az Apple tágabb stratégiájának része, hogy fejlettebb mesterséges intelligencia képességeket integráljon közvetlenül az eszközeibe, ezzel javítva az adatvédelmet és a feldolgozási sebességet.

Meta Llama 3

2024. April 22. by Bíró Gábor

Meta hivatalosan is kiadta a Llama 3-at, egy új sorozatú nyílt forráskódú nagy nyelvi modellt (LLM), amely számos fejlesztést és funkciót tartalmaz, melyeket úgy terveztek, hogy több platformon javítsák az AI-alkalmazások teljesítményét. A Llama 3 modellek két méretben érhetők el: 8 milliárd és 70 milliárd paraméterrel, mindkettő előre betanított és instrukcióra hangolt változatban.

A Mistral AI 5 milliárd dolláros értékeléssel keres további befektetést

2024. April 22. by Bíró Gábor

A párizsi startup, a Mistral AI, a nagy nyelvi modellekre (LLM) szakosodott vállalat tárgyalásokat folytat befektetőkkel, hogy 5 milliárd dolláros értékelés mellett gyűjtsön újabb tőkét. A The Information számolt be a hírről, egy, az ügyre rálátó forrásra hivatkozva.

A Yahoo felvásárolta az Artifactot

2024. April 04. by Bíró Gábor

Yahoo hivatalosan is felvásárolta az Artifactot, az Instagram társalapítói, Kevin Systrom és Mike Krieger által létrehozott, AI-vezérelt hírgyűjtő és felfedező platformot. A 2024. április 2-án bejelentett akvizíció a Yahoo elkötelezettségét mutatja a fejlett AI-technológiával történő hírszolgáltatás fejlesztése iránt.

Stargate az eddigi legnagyobb AI -ra optimalizált szuperszámítógép

2024. April 02. by Bíró Gábor

A Microsoft és az OpenAI a Busines Insider információ szerint egy merész projekt keretében egy "Stargate" elnevezésű szuperszámítógépet terveznek létrehozni, melynek becsült költsége eléri a 100 milliárd dollárt. Az ambiciózus terv egy öt fázisból álló stratégia része, ahol a Stargate az ötödik szakasz, 2028-ra várható indítással.

Blackwell szuper AI chip az Nvidia -tól

2024. March 19. by Bíró Gábor

Az új Blackwell GPU-val felszerelt platform lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy akár billió paraméteres AI modelleket építsenek és futtassanak, így áttöréseket érve el számos területen, mint az adatfeldolgozás, mérnöki szimuláció, elektronikus tervezés automatizálása, számítógéppel segített gyógyszertervezés, kvantumszámítás és generatív AI.

Nyílt forráskódú lett a Grok LLM

2024. March 18. by Bíró Gábor

Az xAI bejelentette, hogy nyílt forráskódúvá tette a Grok-1 nyelvi modelljét, ezzel követve Elon Musk azon szándékát, hogy a Grok-ot mindenki számára hozzáférhetővé tegye, és ezzel demokratizálja az előrehaladott AI technológiákhoz való hozzáférést.

Az OpenAi után a Mistral a Microsoft célkeresztjében

2024. March 04. by Bíró Gábor

A techóriás a francia Mistral AI startup céggel fogott össze, hogy nagy nyelvi modelleket és AI eszközöket tegyen elérhetővé az Azure platformon. A partnerség részeként a Microsoft kisebbségi tulajdonrészt szerzett a Mistral AI-ban, és 2,1 milliárd dolláros befektetést hajt végre a cég fejlesztésére.

Elon Musk beperli az OpenAI-t az alapelvei megsértése miatt

2024. March 04. by Bíró Gábor

Elon Musk pert indított az OpenAI mesterséges intelligencia kutatóintézet ellen, azzal vádolva a céget, hogy a haszonnal szemben az emberiség javát háttérbe szorította. A Microsoft-tal kötött partnerséget kifogásolja, és az OpenAI eredeti, open-source küldetéséhez való visszatérést szorgalmazza.

Gemma a Google open source modellje

2024. February 26. by Bíró Gábor

A Google bemutatta a Gemma nevű új open-source mesterséges intelligencia modellcsaládját. A Gemma modellek a Google zászlóshajójának számító Gemini modellekkel azonos kutatáson és technológián alapulnak, így kínálva egy state of the art elérhető alternatívát fejlesztőknek és kutatóknak.

Stable Diffusion 3

2024. February 26. by Bíró Gábor

A Stability AI hivatalosan is bejelentette a Stable Diffusion 3 megjelenését, amely jelentős előrelépést jelent a szövegből képet generáló mesterséges intelligencia modellek területén.

A 7 technológiai óriás dominanciája

2024. February 19. by Bíró Gábor

A "Magnificent 7", azaz a hét amerikai technológiai óriás - Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia és Tesla - nyeresége mostanra szinte minden országét meghaladja a világon.

A Softbank szeretne meghatározóvá válni az AI áramkörök gyártásában

2024. February 19. by Bíró Gábor

A mesterséges intelligencia AI chip piacának exponenciális növekedése új kihívásokat és lehetőségeket teremt a befektetők és technológiai vállalatok számára. A SoftBank, mint befektetési óriás, stratégiai átrendeződésen megy keresztül, aminek középpontjában az AI áll, és ahhoz kapcsolódva az Arm chip tervező cég által kínált potenciál kiaknázása.

Még mindig jelentősen nő az Nvidia értéke

2024. February 13. by Bíró Gábor

Az Nvidia piaci értékének hat héten belüli 500 milliárd dolláros növekedése 1,7 billió dollárra emelte az értékét, megközelítve az Amazon és az Alphabet piaci pozícióját, és ígéretes jövőt vetít elő a technológiai iparban.

Google One AI Prémium Csomag: A Gemini Advanced Megérkezett

2024. February 13. by Bíró Gábor

A Google bemutatta a legújabb AI szolgáltatását, a Gemini Advancedet, amely a Google One AI Prémium Csomag részeként globálisan több mint 150 országban érhető el, kódolás és kreatív együttműködés terén kiemelkedő képességekkel.

Nem jegyezhet be szabadalmat az MI

2024. February 13. by Bíró Gábor

Az AI nem lehet "feltaláló" az USA-ban szabadalmi bejelentéshez, csak emberek - döntött a Szövetségi Körzeti Bíróság.

Búcsúzik a Bard, jön a Gemini

2024. February 13. by Bíró Gábor

A Google átnevezi Bard AI eszközét Gemini-re, jelentős frissítéseket és új integrációkat vezetve be egyúttal.

Költözik a Neuralink

2024. February 13. by Bíró Gábor

Neuralink, Elon Musk agy-chip vállalata Nevadába költözik, új jogi és üzleti előnyök reményében.

Billiók mesterséges intelligencia áramkörökre

2024. February 13. by Bíró Gábor

Az OpenAI radikálisan szeretné bővíteni a mesterséges intelligencia futtatásához szükséges chip kapacitását és eddig páratlan mértékű 5-7 billió dollár gyűjtésére törekszik.

Galaktikus AI funkciók az S24 -ben

2024. January 25. by Bíró Gábor

A Samsung Galaxy S24 sorozat legfontosabb újításai az AI támogatott funkciókban rejlenek, amelyek javítják a kommunikációt, a kreativitást és a biztonságot. Ezek közé tartozik az élő fordítás, a kétirányú tolmácsolás, a szöveg- és hangalapú chat segítség, valamint a jegyzetek összefoglalása és formázása. Az intuitív keresési funkciók, az AI-alapú képszerkesztés és a fejlett biztonsági intézkedések tovább növelik a felhasználói élményt és kényelmet.

Google Gemini a multimodális AI

2024. January 24. by Bíró Gábor

A Gemini a Google legfejlettebb és legflexibilisebb AI-modellje, amely az adatközpontoktól a mobil eszközökig hatékonyan képes működni. Szövegek, programkódok, képek és videók feldolgozására alkalmas, és a jövőben jelentősen javíthatja a fejlesztők és vállalati ügyfelek mesterséges intelligencia alkalmazásának integrálását és skálázását.

ChatGPT Store Megnyitása

2024. January 18. by Bíró Gábor

Az OpenAI, a mesterséges intelligencia kutató- és fejlesztőintézet, nemrégiben hozta nyilvánosságra legújabb kezdeményezését: a ChatGPT Store-t. Ez a lépés újabb mérföldkő az AI-alapú kommunikációs technológiák terén, amely jelentős hatással lehet mind az iparra, mind a felhasználók mindennapi életére.

Az IBM új analóg, energiahatékony MI chipet mutatott be

2024. January 17. by Bíró Gábor

Az IBM kutatói új, energiahatékony analóg AI chipet fejlesztettek ki, amely 14-szer hatékonyabb lehet a természetes nyelvi AI feladatok megoldásában, mint a hagyományos digitális chipek.