A humanoid robotika nagyobb sebességen, Nvidia GR00T

2024. March 26. by Bíró Gábor

Az NVIDIA a humanoid robotika fejlesztésének felpörgetésére a Project GR00T kezdeményezést indította, amely egy általános célú alapszintű modell létrehozását célozza. A projekt a fejlett alapszintű modellek, az új számítástechnikai platformok és az NVIDIA Isaac robotikai platform jelentős frissítéseinek bevezetésével valósul meg, végső soron pedig a jövőbeli nagyobb tudású és intelligensebb humanoid robotok útját egyengeti.

A projekt magában foglalja a humanoid robotok számára tervezett Jetson Thor számítógép bevezetését, amely az NVIDIA Thor rendszerchipre (SoC) épül. A GR00T modell (Generalist Robot 00 Technology) lehetővé teszi a robotok számára, hogy megértsék a természetes nyelvet és utánozzák az emberi mozgást, megkönnyítve számukra a valós világgal való hatékony interakciót.

Az NVIDIA Project GR00T humanoid robotok számára készült alapszintű modelleket hoz létre, amelyek az emberi cselekvések megfigyelésével gyorsan elsajátíthatják a kézügyességet és más készségeket. A vállalat továbbá fejleszti az NVIDIA Isaac™ robotikai platformját generatív mesterséges intelligencia alapú modellekkel és eszközökkel a szimulációhoz és az MI munkafolyamat-infrastruktúrához. Ez a fejlesztés elengedhetetlen a világ vezető robotikaszakértői számára a robotika és a megtestesült mesterséges intelligencia terén elért jelentős előrelépésekhez.

Az NVIDIA emellett együttműködik olyan vezető humanoid robotvállalatokkal, mint az Agility Robotics és a Boston Dynamics, hogy egy olyan átfogó mesterséges intelligencia platformot hozzon létre, amely forradalmasítja a humanoid robotok képességeit. A vállalat a megtestesült mesterséges intelligenciára való összpontosítása, valamint a megerősítő tanuláshoz szükséges Isaac Lab és a számítástechnikai vezénylési szolgáltatáshoz (OSMO) szükséges eszközök fejlesztése kulcszerepet játszik a robotika fejlesztési terheinek a különböző számítási környezetekben történő skálázásában.