Ilya Sutskever, az OpenAI társalapítója és vezető kutatója távozik a vállalattól

2024. May 15. by Bíró Gábor

Ilya Sutskever, az OpenAI társalapítója és vezető kutatója bejelentette, hogy távozik a vállalattól. Ez a hír egy viharos időszakot követ az OpenAI-nál, beleértve egy sikertelen kísérletet Sam Altman vezérigazgató eltávolítására. Sutskever távozása jelentős pillanat a mesterséges intelligencia kutatással foglalkozó szervezet számára, tekintettel kulcsszerepére annak alapításában és fejlesztésében.

Sutskever távozása egy, novemberben történt vezetői válságot követően történt, amelynek során Sam Altmant ideiglenesen leváltották vezérigazgatói posztjáról. A válság átrendeződést eredményezett a cégen belül, beleértve több alkalmazott lemondással való fenyegetőzését és a befektetők, köztük a Microsoft felháborodását.Altman azonban egy héten belül visszakerült vezérigazgatói posztjára, és az igazgatótanács jelentős változásokon ment keresztül: Helen Toner, Tasha McCauley és Ilya Sutskever, akik Altman eltávolítására szavaztak, elhagyták pozíciójukat.

Ilya Sutskever orosz származású informatikus és a mesterséges intelligencia területén elismert szaktekintély. Ő volt az OpenAI társalapítója és vezető kutatója, aki kulcsszerepet játszott a GPT modellek, köztük a ChatGPT fejlesztésében.Sutskever a mélytanulási algoritmusok és a neurális hálózatok terén végzett úttörő munkájáról ismert. Karrierje során dolgozott a Google Brain csapatában, és jelentős hatást gyakorolt a mesterséges intelligencia fejlődésére.

Sam Altman mély szomorúságát fejezte ki Sutskever távozása miatt, kivételes intellektusként és kedves barátként méltatva őt. Altman Sutskevert az OpenAI sikerének és irányának meghatározó tényezőjeként említette. Sutskever a maga részéről izgatottságát fejezte ki a jövővel kapcsolatban, és utalt arra, hogy egy számára mély személyes jelentőséggel bíró projekten fog dolgozni, bár további részleteket nem közölt.

Jakub Pachocki, aki eddig a kutatás igazgatója volt az OpenAI-nál, veszi át a vezető kutató szerepét.Pachocki kulcsszerepet játszott a GPT-4 és az OpenAI Five fejlesztésében, valamint az erősítő tanulással és a mélytanulási optimalizációval kapcsolatos alapkutatásokban.

Sutskever távozásának híre egybeesik az OpenAI új MI modelljének és a ChatGPT asztali verziójának bevezetésével, amely frissített felhasználói felületet kínál, és minden felhasználó számára elérhetővé teszi a GPT-4-et. Ez a frissítés az OpenAI folyamatos erőfeszítéseinek része, hogy továbbfejlessze MI-technológiáit, és azokat a nyilvánosság számára hozzáférhetőbbé tegye.

Sutskever távozását az OpenAI egy korszakának végének tekintik, és kérdéseket vet fel a vállalat jövőbeli irányával és azzal kapcsolatban, hogy képes lesz-e továbbra is vezető szerepet játszani az általános mesterséges intelligencia (A.G.I.) fejlesztésében. A 38 éves Sutskever jelentős mértékben hozzájárult a mesterséges intelligencia és az OpenAI növekedéséhez, amelynek értéke ma már meghaladja a 80 milliárd dollárt.