Mostantól mindenki számára elérhetők a Waymo robotaxik

2024. June 25. by Bíró Gábor

A Waymo robotaxik mostantól minden felhasználó számára elérhetők San Franciscóban, kibővítve a korábban korlátozott számú utas számára elérhető önvezető taxi szolgáltatást.

Forrás: CNBC
Forrás: CNBC

A Waymo, az Alphabet tulajdonában lévő cég, bejelentette, hogy robotaxi szolgáltatása, a Waymo One, mostantól minden felhasználó számára elérhető San Franciscóban. Az eddig korlátozott számú utas számára elérhető szolgáltatás mostantól bárki számára igénybe vehető, ezzel bővítve az önvezető taxi lehetőségeit a városban.

A Waymo kedden közzétett blogbejegyzésében közölte, hogy közel 300 000 ember iratkozott fel a Waymo One szolgáltatásra, mióta a cég megnyitotta a várólistáját. A cég augusztusban kezdte meg a kereskedelmi személyszállítást egy tesztelési időszak után.

"Elkötelezettek vagyunk szolgáltatásunk fokozatos és felelősségteljes bővítése iránt," írta a Waymo a bejegyzésben. "Szorosan együttműködünk a városi és állami tisztviselőkkel, az elsősegélynyújtókkal és a közlekedésbiztonsági szószólókkal, hogy biztosítsuk, hogy szolgáltatásunk megbízható, biztonságos és környezetbarát közlekedést nyújtson a helyi közösségek számára, és pozitív hatással legyen a mobilitásra."

Ez a második városi szintű bevezetés a Waymo számára, Phoenix után, ahol 2020-ban indult el a szolgáltatás. A Waymo One korlátozott kapacitással működik Los Angelesben és Austinban, Texasban is. Februárig a cégnek körülbelül 700 járműve volt a Waymo One flottájában, ebből mintegy 300 autó része a San Franciscó-i szolgáltatásnak.

Az utóbbi hónapokban az önvezető járművek némi közfelháborodást váltottak ki, miután ütközések és egyéb balesetek következtek be. Októberben a General Motors Cruise autonóm járműegysége felfüggesztette minden önvezető műveletét, miután ütközések vizsgálatai és a kaliforniai engedélyek felfüggesztése történt.

A Waymo azonban kevesebb vitát váltott ki. A cég nagyméretű közkapcsolati műveleteket végez, és szorosan kommunikál a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Igazgatósággal (NHTSA) és a helyi elsősegélynyújtókkal.

Összességében, a 15 éves projekt, amely 2016-ban lett Waymo néven ismert, körülbelül 20 millió teljesen autonóm mérföldet és közel kétmillió fizetős taxiutat teljesített. A cég szerint március végéig San Franciscóban 3,8 millió mérföldet tett meg kizárólag utasokkal.