STMicroelectronics új mikrochip-üzeme Szicíliában

2024. June 09. by Bíró Gábor

Az Európai Unió jóváhagyta az olasz kormány 2 milliárd eurós támogatását az STMicroelectronics számára egy 5 milliárd eurós mikrochip-üzem felépítéséhez Cataniában, Szicília szigetén. Ez a beruházás az EU azon stratégiájának része, hogy csökkentse az ázsiai importtól való függőséget, és megerősítse a félvezető ellátási láncát.

Az Európai Unió stratégiai lépése az ellátási lánc biztosítására Az Európai Bizottság zöld utat adott az olasz kormány 2 milliárd eurós támogatásának az STMicroelectronics számára egy új, csúcstechnológiás mikrochip-üzem felépítéséhez Cataniában. Az 5 milliárd eurós beruházás a félvezető ipar megerősítését célozza, hozzájárulva az EU függetlenségének növeléséhez az ázsiai importtól.

A szicíliai létesítmény az energiahatékony szilícium-karbid chipek gyártására összpontosít majd, amelyek iránt nagy a kereslet az elektromos járműgyártók körében. A tervek szerint a termelés 2026-ban indul, és 2033-ra éri el a teljes kapacitását, heti 15 000 szelet előállításával.

Az EU Chips Act, amelyet azért vezettek be, hogy ösztönözzék a csipgyártókat a magas technológiai iparágak számára létfontosságú alkatrészek előállítására, több mint 43 milliárd euró mozgósítását célozza meg, hogy 2030-ra a blokk részesedése a globális félvezetőgyártásból 10%-ról 20%-ra növekedjen. Ez az intézkedés válasz Európa ázsiai importtól való függőségére, amelyet a közelmúltban a világjárvány miatti ellátási láncok zavarai, a Kínával való fokozódó kereskedelmi feszültségek és a Vörös-tengeri kereskedelmi útvonalakkal kapcsolatos aggodalmak hangsúlyoztak. Az Európai Unió versenyjogi főnöke, Margrethe Vestager egy cataniai sajtótájékoztatón kiemelte az EU elkötelezettségét ezen létfontosságú anyagok stabil ellátásának biztosítása iránt.

A szilícium-karbid (SiC) alapú chipek egy speciális félvezető anyagból, a szilícium-karbidból készülnek. A szilícium-karbid egy széles sávszélességű félvezető anyag, amely számos előnyt kínál a hagyományos szilícium alapú félvezetőkkel szemben, különösen a nagy teljesítményű és nagy hőmérsékletű alkalmazásokban.

Előnyök:

  1. Nagy hővezető képesség: A szilícium-karbid kiváló hővezető, ami lehetővé teszi a chipek számára, hogy hatékonyabban kezeljék a hőt, ezáltal javítva az eszközök teljesítményét és megbízhatóságát.

  2. Magas elektromos szilárdság: A szilícium-karbid nagyobb elektromos szilárdságot kínál, ami lehetővé teszi, hogy a chipek magasabb feszültséggel működjenek és jobban tűrjék az elektromos terheléseket.

  3. Gyors kapcsolási sebesség: A szilícium-karbid chipek gyorsabb kapcsolási sebességgel rendelkeznek, ami javítja az energiahatékonyságot és csökkenti a kapcsolási veszteségeket.

  4. Nagyobb megbízhatóság: A szilícium-karbid alapú chipek hosszabb élettartammal és nagyobb megbízhatósággal rendelkeznek, különösen szélsőséges körülmények között.

Alkalmazási területek:

  • Villamos járművek: Az elektromos járművekben a szilícium-karbid chipek javíthatják az energiaátalakítás hatékonyságát, csökkenthetik a tömeget és növelhetik a hatótávolságot.
  • Megújuló energiaforrások: A nap- és szélenergia rendszerekben a szilícium-karbid chipek hozzájárulhatnak a hatékonyabb energiaátalakításhoz és az energia veszteségek csökkentéséhez.
  • Ipari alkalmazások: Az ipari motorvezérlésben és energiamenedzsment rendszerekben a szilícium-karbid chipek növelhetik a rendszer hatékonyságát és megbízhatóságát.

A szilícium-karbid chipek energiahatékonyabbak és tartósabbak, mint a hagyományos szilíciumalapúak. Különösen népszerűek az elektromos járművekben. Az STMicroelectronics a szilícium-karbid chipek legnagyobb gyártójaként olyan ügyfeleket szolgál ki, mint a Tesla, a BYD, a BMW és a Renault. Az elektromos autók iránti kereslet volatilitása ellenére a vállalat bízik a szilícium-karbid chipek növekvő jelentőségében.